1965 lanserades American Girl.

30 nya klädset fick Barbie och Midge det här året. Sju nya balklänningar, sex dräkter och mycket mer för yrkesliv och fritid.

Bilderna får inte kopieras!

1965Barbie Baby-Sits #953

En ny variant kom det här året jämfört med 1963. Samma som då var babyn med prickig skjorta och blöja, korg, blommig korgklädsel, ljusblå filt, rosa kudde, samt nappflaskan. Nytt var en dopklänning med mössa, ett rosa badlakan med med luva, ett välling recept och boken Barbies Baby-Sitter’s Manual. Tyvärr saknas dopklänningen, mössan , badlakanet och boken här.

Foto: barbiesiten.com

1965 Junior Prom #1614

Den här klänningen är svår att hitta hel. Ofta har tidens tand och mal gnagt hål på tyllen. Till setet hör klänning, pälsstola, långa vita handskar, röda open toes-skor och ett droppformat halsband.

Foto: J. Liffner

1965 Saturday Matinee #1615 

En av de mest eftertraktade och dyraste dräkterna. Ofta är väven i tyget skadad, därför blir de i fint skick extra dyra. Till setet hör kjol och jacka, hatt, bruna korta handskar, väska med pälsdetaljer och bruna open toes-skor.

Foto: J. Liffner

1965 Campus Sweetheart # 1616

Det här är samma klänning som SeniorProm fast i nya färger. Den är mycket ovanlig. Till setet hör klänning, långa vita handskar, graderat rosa pärlhalsband, röda open toes-skor, rosbukett och en silverpokal med ett B. pokalen saknas här.

Foto: J. Liffner

1965 Midnight Blue #1617

En vacker ensemble där klänningen lätt döljs av  den stor capen. Därför har jag låtit den hasa ner för axlarna. Till setet hör klänning, cape, långa vita handskar,, silver clutch, graderat pärlhalsband och blå open toes-skor.

Foto: barbiesiten.com

1965-1966 Fun’ n Games #1619

Barbie spelar krocket. Till setet hör klänning, en klubba, en boll, en pålpinne och ett par bågar. Skor ingick inte i setet. Här har barbie fått lite extra utrustning.

Foto: barbiesiten.com

1965-1967 Junior Designer #1620

Barbie designar sin egen klänning. Lösa satinblommor i olika färger att fästa på klänningen kom med i setet. Till setet hör klänning, blommor, ett grön plastskärp att knyta, strykjärn, gröna heels och boken How To Design Fashions.

Foto barbiesiten.com

1965 Knit Hit #1621

Stickad kjol och topp med lågklackade röda skor i mjukplast, flats. Till setet hör också Mattel Daily Newspaper som saknas här.

Foto: barbiesiten.com

1965-1966 Student Teacher #1622

Midge som lärarinna. Klänningen har ett rött plastskärp. Till setet hör också en pekpinne, jordglob, geografibok, svarta glasögon och röda heels.

Foto: barbiesiten.com

1965 Vacation Time #1623

Rosa stickad tröja och rosarutiga shorts för sommarlov. Till setet hör också kamera och rosa lågskor i mjukplast flats,  Här med fel skor.

Foto: barbiesiten.com

1965 Fun At The Fair #1624

Röd omlottkjol och blommig blus och scarves samt röda gymnastikskor. Till setet hör också sockervadd som saknas här. Skipper har ett matchande set.

Foto: barbiesiten.com

1965 Modern Art #1625

Barbie debuterar som konstnär med egen vernissage. Tavlan som är svår att få tag i i original är naturligtvis signerad Barbie. Till setet hör klänning av bomull klädd med grön organza , tavla, Orange vernissageprogram och gröna heels.

foto: J. Liffner

1965 Dancing Doll #1626

En riktigt söt klänning med vit blombroderad krage. Till setet hör klänning, rosa skärp, skivspelare med två skivor: en med röd etikett och en med blå och de vita extra höga pumpsen Spikes.

Foto: barbiesiten.com

1965 Country Club Dance #1627

En vit och guldrandig lamé festklänning. Till setet hör långa vita handskar, graderat pärlhalsband, guldclutch och vita heels.

Foto: barbiesiten.com

1965 Brunch Time #1628

Ärmlös bomullsklänning mönstrad med fjärilar på vit botten. Till setet hör klänning, tre grytor med lock, en kaffepanna och orange heels. Här saknas kaffepannan och ett lock.

Foto: barbiesiten.com

1965 Skaters Waltz #1629

skridskodräkt i rosa trikå med kjoldel av filt. till setet hör skridskodräkt, hudfärgade strumpbyxor,  rosa fleecekrage (som här hänger som en väska) och vantar och skridskor.

Foto: barbiesiten.com

1965 Aboard ship #1631

Barbie på kryssning. Till setet hör klänning, väst, rött skärp, kamera, reseaffisch, broschyrer över Niagrafallen, Mexico och Hawaii samt röda heels.

Foto: barbiesiten.com

1965 Invitation To Tea #1632

Tebjudning! till setet hör rosa jumpsuit av chiffong och taft, väst/tunika i silvertyg, silverskärp, tekanna, två rosa tekoppar med fat och genomskinliga open toe-skor med silverglitter. Här saknas tekopparna.

Foto: barbiesiten.com

1965 Disc Date #1633

Här ska spisas skivor! Till setet hör en tunn vit blus(body) med spets cerise sammetskjol med grönt liv, skivspelare med två skivor och cerise heels. På bilden visas fel skor.

Foto: barbiesiten.com

1965 Barbie Learns to Cook #1634

Barbie lär sig laga mat i Skjortklänning av bomull med Barbiemönster. Till setet hör klänning, cerise skärp, blå heels, grytlapp i samma tyg som klänningen, tre kastruller, dubbelpanna till den största kastrullen, bytta, brödrost med två brödskivor, och kokbok ”Barbie Easy As A Pie” 

Foto: J. Liffner

1965 Fashion Editor #1635

Barbie som moderedaktör. Till setet hör klänning med top av blommönstrat silke, en jacket med blomdekoration som knäpps i ryggen, pillerburk med blomdekoration, kamera och turkos heels. 1966 kom samma dräkt utan hatt och kamera Club Meeting #1672.

Foto: J. Liffner

1965 Sleeping Pretty #1636

Ljusblått nattlinne med  morgonrock i nylon. Till setet hör dessutom en kudde av satin, en vit borste och ljusblå open toes-skor med pompoms.

Foto: barbiesiten.com

1965 Outdoor Life #1637

Klädd för promenad i storrutig jacka, stickad topp och smårutiga byxor. Till setet hör också en vit hatt och vita sneakers.

Foto: barbiesiten.com

1965 Fraternity Dance # 1638

Balklänning med vitt spetsliv och rosa taft kjol med överkjol av organza. Fastsytt i midjan ett blått och ett grönt band med en guldbrosch. Till setet hör långa vita handskar, ett halsband med en pärla och cerise open toes-skor

Foto: barbiesiten.com

1965-1966 Holliday Dance #1639

Här en klänning vars tyg Mattel måste ha älskat. Första gången kom det i FQ:s baddräkt 1963. 1965 gjordes överdelen på klänningen Country Club Dance i samma tyg. Och nu en balklänning med orange band i chiffong med guldspänne som ofta saknas. Till setet hör också långa vita handskar, guldclutch och vita heels.  här är spännet fel och halsbandet hör inte till.

Foto: barbiesiten.com

1965 Matinee Fashion #1640

En riktigt välsydd dräkt med krage och ärmslut av leopard på jackan.  Till setet hör kortärmad klänning med brodyr runt krage och ärmar, jacka, en hatt med en chiffong scarves och röda heels. Klänningen såldes som fashionpack 1966 som Red Delight.

Foto: barbiesiten.com

1965 Miss Austronaut #1641

Barbie visar att kvinnor kan. Första kvinnan i rymden var rysskan Valentina Teresjkova 1963. USA:s första kvinnliga astronaut i rymden blev Sally Ride 1983. Till setet hör overall, hjälm, stövlar, vantar och en flagga.

Foto: barbiesiten.com

1965 Slumber Party #1642

Rosa pyjamas av satin morgonrock av flecce med satinkrage och skärp. till setet hör också en våg, hårrullar, blå kam och borste, boken ”how to loose weight” och rosa open toes-skor med blå pompoms. här saknas kam och borste och de blå pompomsen på skorna.

Foto: barbiesiten.com

1965 Poodle Parade #1643

Barbie tar med sin hund på utställning. I handen har hon vinnarpokalen. Skorna kom i två olika gröna nyanser. Här visas den klargröna varianten. Hunden från Dog’n Dud ingick inte i setet.

Foto: barbiesiten.com

1965 Poodle Parade #1643

Här visas poodle parade med olivgröna heels som var den andra varianten av skor. Till setet hör grön klänning,  rosa stickad topp,  rutig kappa, rosa  scarves, väska med pudelmotiv, pokal, certifikat, och gröna heels.

Foto: barbiesiten.com

1965 On The Avenue #1644

En av Barbies exklusiva dräkter. En ärmlös klänning med överdel av guldlamé, kappa med guldskärp pårlhalsband, guldclutch, vita korta handskar och vita heels hörde till setet.

Foto: J. Liffner

1965-1966 Golden Glory #1645

Lång klänning med tillhörande kappa i guldlamé. kappans krage är av äkta päls. Till setet hör klänning, kappa, vita korta handskar, en grön oh guldig kuvertväska och genomskinliga open toes-skor med guldglitter.

Foto: J. Liffner

1965-1966 Golden Glory #1645

Eftersom kappan döljer klänningen visar jag den för sig. Det gröna chiffongskärpet knyts i ryggen, och banden räcker ner för hela klänningens längd.

Foto: J. Liffner

1965 Magificence #1646

En fantastisk klänning och jacka i satin och taft. Till setet hör klänning, rosa underkjol i tyll med volang nertill, jacka med pälskrage, och ljusrosa open toes-skor. 1966 kom en variant av setet Fabulous Fashion #1676.

Foto: barbiesiten.com

1965 Gold ’n Glamour #1647

En exklusiv dräkt som är svår att få komplett. Till setet hör en klänning med överdel i turkos chiffong och taft. kappan har en fastsydd sjal med päls, en pälsbrättad hatt, bruna långärmade handskar, pärlhalsband, en guldig clutch och bruna spikes.

Foto: J. Liffner

1965 Photo Fashion #1648

Blå jersey slacks, en stickad topp och en stickad tröja med båtkrage. Kamera och blå flats hör till setet.

Foto: barbiesiten.com

1965-1966 From Nine To Five #1701

Det här året kom Mattel med Sew- Free Fashion Fun. Tio set med kläder som köparen kunde klippa till och sy själv. Till setet hör klänning, väst, sjal, väska och röda open toes-skor.

Foto: barbiesiten.com