ponytail #1
Ponytail #3 mint in box
Ponytail #5 mint in box
Ponytail #5-6 mint in box

Det finns mycket att säga om de första barbiedockorna. Under de första åren prövades och ändrades både material och utseende. Därför är det en djungel av varianter att lära sig för den som vill samla på de tidiga dockorna.

Den allra första barbiedockan presenterades den 9 mars 1959 på en leksaksmässa i USA. Det var först julen 1963 som Barbie lanserades i Sverige. Då var barndomsårens utveckling av material och design över. Underlaget till den här sidan är från ”Samlarens guide till Ponytails” av Kerstin Bergström. Ponytailen kom med lugg och hästsvans men det gjordes också några få med svinrygg, eller fabriksgjord updo som man kallar dem. De är mycket svåra att få tag i. Här nedan visas bl.a. en VHTF redhead Ponytail # 6 med factory updo från ca 1962.

När det gäller ponytail påpekar Barbieringens expert GH att det hävdats att vissa dockor har en ögonskugga, som beskrivs som ”smoky” (för att klargöra : det som målats mellan ögonens eyliner och ögonbrynen), men aldrig i annan färg än grå. Det är oklart om detta är original. ”Kanske roade man sig ibland vid tillverkningen med att göra sådan skuggning.” Att det finns mindre skillnader mellan dockor är helt naturligt då dåtidens dockor var handmålade, till skillnad från dagens dockor.

Bilderna får inte kopieras!

1959
Ponytail #1: Dockan kom med lugg och hästsvans. Till skillnad mot senare varianter hade den första dockans ögon vita iris. Ögonens konturer är svarta och ger dockan nästan ett punkigt utseende. Hon kom med två hårfärger: blond och brunett. Hårbotten var flockad under håret.

Ponytail #2: Såg likadan ut som ettan. Enda skillnaden var att att ettan hade små hål under fötterna för att kunna stå i sin ställning. Tvåan kom med en annan typ av ställning där hon hängde på armarna och saknade alltså hålen under fötterna.

Märkning: Barbie™- Pats.Pend – ©MCMLVIII – by Mattel- Inc.

1960
Ponytail #3: Dockans blick har mildrats något tack vare att irisarna är blå. Dessutom låter Mattel variera dockornas eyline med olika färger, antingen ljusare blå eller brun. För övrigt är dockan som #2 och har samma märkning som #1 och #2.

Märkning: Barbie™- Pats.Pend – ©MCMLVIII – by Mattel- Inc

1960
Ponytail #4: Dockan får ett nytt plastmaterial i kroppen. Vinylen har förbättrats för att den inte ska blekna. Ögonbrynen nyanseras och ögonen görs något större. Nu nöjer man sig med ljusblå eyline. För övrigt är #4 lika som #2 och #3

Märkning: Barbie™_ Pats.Pend – ©MCMLVIII – by Mattel- Inc.

1961
Ponytail #5: Förändringarna ligger i håret. Den flockade hårbotten tas bort. Mattel väljer en styvare kvalitet på håret. Det gör att lockarna i luggen blir större. Nu får Barbie också en ny röd  hårfärg. När det gäller sminkningen blir läpparna stora och röda. Tidiga femmor har samma ögon som fyrorna, men senare dockor får mörkare blå ögon med grönturkos eyliner. Plasten i huvudet har också förändrats. De första femmorna får lätt ett så kallat greasy face. Det gör att dockorna ser oljiga ut. Femmornas kropp är ihålig.

Märkning: Barbie©_ Pats.Pend – ©MCMLVIII – by Mattel- Inc.

1962
Ponytail #6: Ny vinyl i huvudet igen. Det innebär att greasy face tiden är förbi. Tidiga dockor har samma smala och trekantiga ansikte som femmorna men senare sexor får en mer fyrkantig ansiktsform. Käkarna blir bredare. Läpparna blir mindre fylliga än femmans och får fler färger; aprikos, rosa, röda vita m.m. Ögonen får en ljusare blå eyliner. Mattel ökar nu sortimentet av hårfärger till; blond, platina, lemonblond, ashblond, rödhårig och brunett.
Märkning: Midge™ 1962 – Barbie® – ©1958 – by Mattel- Inc.

1962-1964
Ponytail #6: Här visas dockan med den bredare ansiktsformen
Märkning: Midge™ 1962 – Barbie® – ©1958 – by Mattel- Inc. Patended

Redhead Ponytail # 6 med factory updo från ca 1962 framifrån.

Redhead Ponytail # 6 med factory updo från ca 1962 bakifrån.