Här har vi samlat en del råd och tips som vi bland annat fått av Barbieringens expert no:1 GH.

Byte av armar och ben:

På 60-talets stela dockor är det lätt att byta armar och ben. Det gäller bara att våga! Ta först av huvudet på dockan, sitter det hårt eller känns som det kan spricka är det bra att värma halsen i varmt vatten först. Sänk sedan ner axelparti eller höfter i en kastrull med kokande vatten. efter ca 5 minuter är vinylen så upphettad att det går lätt att bända ut armarna. Benen tar man lättast bort genom att lägga dockan på rygg och med en bordskniv bända ut benen. Obs! dockan kan vara fylld med kokhett vatten. Använd inget övervåld, om det går trögt värm upp dockan lite till i kokande vatten. När nya armar eller ben ska sättas på plats måste både kropp och den nya armen eller benet värmas 5 minuter i kokande vatten först.

Gröna Öron:

Många barbiedockor går en för tidig död till mötes p.g.a gröna öron. Det är stiften i originalörhängena som ärgar och smmittar vinylen som blir grönfärgad. Med tiden vandrar den gröna färgen allt längre ut i vinylen. Går det för långt är det väldigt svårt att komma tillrätta med, men det kan gå att göra något åt. Det gäller då att göra rent öronhålet från ärg, så den inte ligger kvar eller börjar vandra. Här intill ser du en Bubble Cut med långt gångna gröna öron. Fashion Queen däremot är i ett tidigt stadie. Den som inte vill använda kemikalier kan dölja det gröna med ett par säkra plastörhängen om inte ärgningen gått för långt.

Om man vill försöka få bort de gröna skadorna finns det olika kemikalier enligt nedan man kan prova. Är det bara en liten missfärgning kan du ta en vit bomullstråd och trä upp den på en nål. doppa sedan båda i kemiskt ren alkohol eller T-röd och trä genom öronhålet, doppa en tops och gör rent på både insida och utsida av huvudet upprepa behandlingen tills du får önskat ressultat.

CLR: I USA finns en produkt som heter CLR och den sägs vara det absolut bästa mot gröna öron. man behandlar öronen med en indränkt bomullstuss under 10 dagar. produkten är dock väldigt svår att få tag i.

Basiron: Basiron mot acne kan inte användas mot gröna öron, däremot kan du ljusa upp ett mörknat huvud med hjälp av Basiron.

Poliboy Silber Gold Bad: Rengöringsmedel för silver, guld och metall från tyskland som fungerar att få bort gröna öron med. Huvudet med bomullstråd genom öronhålen sänks ned i medlet under tre veckors tid. På bilderna nedan ser du hur Anton Grésau har behandlat ett Ponytail huvud med Poliboy. Bilderna visar före och efter behandling. Lägg märke till tråden genom öronen på efterbilden.

Ponytail med gröna öron

Foto: Anton Grésau

Efter tre vecko nedsänkt i Poliboy

Foto: Anton Grésau

Poliboy

Foto: Anton Grésau

Hårvård 60- och 70-talsdockor:

Tvätta håret försiktigt med schampo och skölj, tag i balsam i håret och skölj. handukstorka försiktigt. försök gärna borsta/kamma håret före tvätten så går det lättare efter. om du torkar håret med fön måste du vara försiktig så du inte bränner håret.

För att fixera en frisyr eller permanenta lockar kan du börja med att klä in dockans huvud i gladpack. Allt utom de lockar som skall permanenta skall täckas. rulla upp lockarna på hårrullar genom att vika silkespapper/smörpapper om lockarna och rulla upp dem hårt på en tandpetare. lås fast hårrullen med en rostfri nål. Sedan sänks hår med hårrullar ned i kokande vatten någon minut. Därefter tar du bort gladpacken men låter hårrullarna sitta kvar ett par dygn. jag rättar även till hår som inte vill ligga rätt i en bena genom att kamma till håret så som jag vill att det skall vara, fixera håret och doppa huvudet snabbt i kokande vatten. Det finns många sidor på nätet för inspiration om hur du du kan göra för att få en fin frisyr.

Krokiga ben:

Krokiga ben kan rakna efter kokning, men de kan behöva hjälp att fixeras. Sträck på dem och skölj en stund med kallt vatten. Dockor med böjbara ben skall helst inte vara i vatten, då metalltrådarna inne i benen kan börja rosta och ge fula fläckar på benen.

Smink och ansiktsmålning:

Använd vattenbaserade akrylfärger som finns i tub, tunnstrimmig pensel och var stadig på handen. öva på en docka som du inte är rädd om. Blir det inte bra kan man ta bort målningen med lite alkohol på en tops. Färg som rekommenderas är Acrylic Colors/Coleurs Acryliques fabrikat Color & co. Ta och arbeta ut en liten klick av färgen med lite vatten på t.ex. en glasskiva eller pappersbit till önskad konsistens. Blanda samma olika färger tills du får rätt nyans. Det finns många sidor för inspiration på nätet. Faran med att använda fel sorts färger är att de kan vandra ut i vinylen. En samlare hade köpt en mycket dyr och fin Ponytail som skulle vara original, men efter en het sommar visade sig vara omsminkad; läppstiftet hade missfärgat halva ansiktet, det gick inte att rädda. Obs! använd inte hobby- och allmogefärger från Panduro, som vist sig vara förödande efter en tid. Tänk också på att en docka med ny eller bättrad makeup inte är original. Vill du veta om en docka har målats om eller inte, kan du testa genom att tvätta den med en bomullstuss med T-röd eller ren alkohol. det tar bort påmålat smink men inte originalfärg. Aceton tar bort originalmålningen och kan skada vinylen.

Smutsiga kroppar:

SL-dockor (dockor med stela ben) tvättas med tvål och vatten. BL-dockor (dockor med böjbara ben) ska inte utsättas för vattentvätt. då finns det risk för att vattnet går in i leden och orsakar rostangrepp som med tiden skapar missfärgning av benen. BL-dockorna blir ofta smutsigare än SL, använd T-röd på en bomullstuss och arbeta lokalt. var försiktig med aceton då det tar bort smink och ansiktsmålning. Varning: aceton har en brännande effekt på hård vinyl!

Sprickor i nacken / Necksplit

Små sprickor i nacken kan lagas, men det är svårt och tålamodskrävande. Köp tvåkomponentslim av typen som finns i vanliga butiker. Gör rent sprickan med ren sprit. när spriten dunstat följer du anvisningarna på förpackningen. Ta inte förmycket lim så det svämmar över. Tryck ihop sprickan. Låt torka något dygn innan du sätter huvudet på kroppen igen. Det är stor risk att det spricker upp när du sätter på huvudet. Går det bra kan du försiktigt fila bort limrester med pappers eller nagelfil.

Strykning av kläder:

Tänk efter vad det är för typ av plagg som ska strykas. Är det tryckt färg på kan den lösas upp av värmen från strykjärnet. T.ex trycket på förklädet till Baby-sits.. Var försiktig vid strykning och använd alltid en pressduk även om värmen inte är så hög. Senior Prom har tylltyg i klänningen som ofta blir skrynkligt och sladdrigt. Den går att med försiktig strykning och stärkelse få snygg igen. Jag använde Verda Sprraystärk och följde instruktionerna på flaskan. Var som alltid försiktig med värmen.

Tvätt av kläder:

Var försiktig med att tvätta kläder. Många är inte färgäkta och kan efter en tvätt förutom att vara ännu fulare dessutom helt värdelösa. T.ex den vita blusen med röda sömmar till Crisp´n Cool, jackan till Tennis Any One och klänningen till Student Teacher. Ett sätt att få bort fläckar kan vara att ”lyfta ” bort dem. Det gäller särskilt färgfläckar som som annars riskerar att flyta ut och bli ännu större om man blaskar massa vatten på dem och att färgen på att klädesplagget kanske inte tål vatten, det kan bleka ut färgen. Fukta en frottéhandduk eller tygbit, fukta inte mer av handduken än storleken på fläcken. dutta med den fuktiga delen på fläcken. Använd mycket lite vatten så plagget inte blir genomblött och du får vattenfläckar eller annan missfärgning. Har du planer på att sälja dina gamla barbiekläder så är det bättre att låta köparen tvätta och laga, än att du gör på ett felaktigt sätt. Många samlare tar helst hand om problemen själv, och finner ett nöje i det.

Fläcksjuka förekommer på dockor från (0-talet och i bland tidigare. Det förekommer så vitt jag vet bara på dockor med böjbara ben på både mörkhyade och ljusa dockor. Jag vet inte om det beror på att plasten åldras och släpper ifrån sig emisioner som gör att benen blir fläckiga, eller om det är missfärgningar från metallen i benen. Tyvärr går det inte at göra något åt. antingen får man byta ben på dockan, eller låta henne ha kläder som täcker benen.

Greasy Face.

Äldre dockor får ibland Greasy Face, det är som att de ser svettiga/oljiga ut. Det beror på förändringar i plasten och går tyvärr inte att göra något åt. Man kan försöka behandla med diskmedel och eller acnekrämför att lindra, men den oljiga ytan kommer alltid komma tillbaka.